Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Optimaliseren uitvoeringsorganisatie Wmo en Jeugdwet.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Onderzoek of huidige BGTS-structuur nog een passende samenwerkingsvorm voor de toekomst is.

december 2022

Wij gaven aan-z in 2019 opdracht om onderzoek uit te voeren naar de huidige BGTS-structuur. Dit onderzoek startte in 2020, maar lag tijdelijk stil. De reden hiervan was het onderzoek dat de commissie uit de gemeenteraad uitvoerde naar de structuur en samenwerking bij aan-z en overige verbonden partijen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van de commissie en besluitvorming door de gemeenteraad doet het college voorstellen voor verbeteringen in 2021 en 2022. Wij verwachten in november 2021 de gemeenteraad te informeren over de eerste uitkomsten. In het eerste kwartaal van 2022 vindt er besluitvorming plaats.

Wat willen we bereiken?

Preventie en vroegsignalering om problemen in een later stadium te voorkomen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het aanpakken van problemen in een zo vroeg mogelijk stadium.

doorlopend

We stelden in 2021 het integraal beleidsplan Sociaal Domein vast. In 2022 voeren we dit plan uit. We willen goede basisvoorzieningen voor alle inwoners van de gemeente Terneuzen. Waar basisvoorzieningen niet toereikend zijn bieden we maatwerk. Een integrale werkwijze beperkt zich niet alleen tot samenwerking binnen het Sociaal Domein.

In november 2021 vindt een eerste evaluatie plaats van het uitvoeringsplan Preventief Jeugdbeleid 2020-2022. De initiatieven uit dit uitvoeringsplan zijn gericht op normaliseren, preventie en vroeg signalering. Bijvoorbeeld door aan-z aan te laten sluiten op de scholen zetten we in op het normaliseren van vragen die ouders, jongeren of leerkrachten stellen. Waar nodig zetten we hulp in, zo kort en licht mogelijk en intensief als nodig. Het gaat om de best passende hulp tegen de laagste kosten.

Door het verstevigen van de samenwerking met onderwijs en kinderopvang willen wij (kind)problematiek zo vroeg mogelijk signaleren en ondersteuning inzetten. Door zo vroeg mogelijk in te zetten worden (dure) jeugdhulptrajecten voorkomen. Hierdoor nemen naar verwachting de kosten van jeugdhulp uiteindelijk  af. De bevindingen uit de huidige pilots onderwijs-zorg zijn positief. De samenwerking helpt problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen. Betrokkenen vinden elkaar sneller en zonder probleem. Om nog beter van elkaar te kunnen leren breiden we de pilot uit van twee naar drie scholen.

Deze pagina is gebouwd op 09/20/2021 11:21:58 met de export van 09/20/2021 10:28:36