Speerpunten

Sociaal domein

Sociaal domein

Het Rijk introduceert een nieuw verdeelmodel jeugdbudget in verband met de wijziging van het woonplaatsbeginsel. Tot en met 2021 verdeelt het Rijk de financiële middelen voor een deel van de jeugdhulp over gemeenten op basis van historisch gebruik. Het gaat dan om budget voor jeugdhulp aan jongeren met een voogdijmaatregel en meerderjarigen die op grond van de Jeugdwet nog jeugdhulp krijgen. Met de invoering van de Wet wijziging woonplaatsbeginsel per 1 januari 2022 komt er een nieuw objectief verdeelmodel vanaf 1 januari 2023. Het jaar 2022 is daarmee een overgangsjaar.

Na een succesvolle pilot in 2021 blijven we werken met maatwerkregisseurs. We geven hiermee vorm aan de verplichting voor gemeenten om een sluitende aanpak te hanteren voor kwetsbare personen. De regisseurs maken hierbij gebruik van de zogenaamde doorbraakmethode (1 gezin - 1 plan - 1 regisseur). Het hanteren van deze methode zorgt voor een integrale benadering van de vaak complexe problematiek bij inwoners. De aanpak zorgt voor een effectief en efficiënt gebruik van de beschikbare middelen voor het Sociaal Domein.

Vanaf 1 januari 2023 wordt beschermd wonen (BW) een gemeentelijke taak. Tot die tijd ontvangen centrumgemeenten het budget voor BW van het Rijk. Vanaf 2023 start een overgangsperiode van ongeveer 10 jaar waarin de financiële middelen gefaseerd overgeheveld worden naar gemeenten. We maken Zeeuws met dertien gemeenten afspraken over hoe we blijven samenwerken op BW. Dit leggen we vast in de zogenaamde Norm voor Opdrachtgeverschap voor Zeeland. In 2022 bereiden we ons verder voor op de decentralisatie.

Sociaal domein buiten financieel hekwerk

Schulphulpverlening
De wijziging in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is sinds 1 januari 2021 van kracht. Wij voeren een pilot vroegsignalering uit. Wij sporen  mensen met schulden zo vroeg mogelijk op om grotere problemen te voorkomen. Onderdeel van de pilot is ook een onderzoek naar de oplopende kosten voor bewindvoering.

Inburgering
Met ingang van 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Dit betekent dat wij in de uitvoering aan de slag gaan met een aantal nieuwe verplichtingen zoals de Brede Intake en het opstellen van een Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP). Ook de inkoop van de onderwijsroutes hoort vanaf 2022 tot de taak van de gemeente.

Volksgezondheid
In 2022 voeren we het nieuwe gezondheidsbeleid uit. Onderdeel daarvan is het Preventieakkoord Zeeuws-Vlaanderen. Daarin zijn afspraken vastgelegd met uiteenlopende partners over de verbetering van de gezondheid van onze inwoners. Het verkleinen van gezondheidsachterstanden blijft onze aandacht houden. De aanpak van Gezond in de Stad (GIDS) naar kern- en wijk realiseren we in het kader van de Regiodeal Zeeuwen zelf aan zet.

Deze pagina is gebouwd op 09/20/2021 11:21:58 met de export van 09/20/2021 10:28:36