Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Een klant-en oplossingsgerichte uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het realiseren van voorzieningen die voor alle inwoners toegankelijk zijn.

doorlopend

Op basis van het VN-Verdrag Handicap stelden we een inclusieagenda op. Hier geven we de komende jaren uitvoering aan. We verbeteren de komende jaren de fysieke toegankelijkheid van openbare, gemeentelijke gebouwen.
Naar verwachting ronden we dit eind 2021 af. Eind 2021 komt er een vervolg op de inclusie agenda met concrete actiepunten. Deze voeren we in 2022 uit.

Wat willen we bereiken?

Het verkrijgen van inzicht in de behoefte en capaciteit aan welzijnsvoorzieningen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Inzichtelijk maken beschikbare capaciteit versus behoefte aan welzijnsvoorzieningen.

december 2022

Het onderzoek naar behoefte en capaciteit van welzijnsvoorzieningen moet leiden tot aanbevelingen met een plan van aanpak om te komen tot een passende structuur van welzijnsvoorzieningen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

De kinderboerderij omvormen naar stadsboerderij

april 2022

Begin 2022 besluit het college en informeert de gemeenteraad over het mogelijke vervolg van het project stadsboerderij.

Wat willen we bereiken?

Kinderen en jongeren gezond en veilig opgroeien en optimale ontwikkelkansen krijgen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Het investeren in goede vrijetijdsvoorzieningen.

doorlopend

Het Sportakkoord en het aanbod van Sportpunt richten zich op inclusief sporten en bewegen; iedereen doet mee ongeacht leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, achtergrond, geaardheid of sociale positie. Tegelijkertijd blijven we met het Sport- en Cultuurfonds (kindpakket) kinderen uit armere gezinnen de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan diverse activiteiten. Met de aansluiting vanuit aan-z op de basisscholen willen we het aanbod van vrijetijdsvoorzieningen nog beter afstemmen op alle kinderen, scholen en wijken. We streven naar een actieve en zo groot mogelijke deelname voor alle kinderen en voor ieder kind goede kansen op ontplooiing en talentontwikkeling.
Kinderen en jongeren groeien gezond en veilig op en krijgen optimale ontwikkelkansen. Iedereen doet mee en heeft dezelfde kansen door de inzet van ondersteuningsmogelijkheden. Preventie is een doel op zich ter voorkoming van latere psychische en lichamelijke aandoeningen. Door te investeren in goede (en bereikbare) vrijetijdsvoorzieningen bevorderen we een gezonde en actieve leefstijl.  

Wat willen we bereiken?

Voldoende waarborg inzake sociale veiligheid binnen onze gemeente.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

We bieden opvang en beschermd wonen.

doorlopend

Per 1 januari 2022 start de doordecentralisatie van beschermd wonen. Dat betekent dat niet alleen de 43 centrumgemeenten, maar alle 355 gemeenten zich volledig inzetten voor inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen. Daartoe zijn al (regionale) samenwerkingsafspraken gemaakt. De centrumgemeenten blijven verantwoordelijk voor bestaande cliënten. De nieuwe cliënten vallen vanaf dat moment onder de verantwoordelijkheid van alle gemeenten. Over de eventuele doordecentralisatie van de maatschappelijke opvang naar alle gemeenten zal op basis van een evaluatie over vier jaar een beslissing worden genomen.

Het doel van beschermd wonen is mensen met een psychische kwetsbaarheid zoveel mogelijk in de wijken te ondersteunen. Dat vraagt een basisniveau van voorzieningen en kennis, geschikte woningen, en vooral samenwerking tussen en met gemeenten, ketenpartners en zorgverzekeraars.

Vanaf 1 januari 2023 komt er een nieuwe financiële verdeling over gemeenten en een zogeheten woonplaatsbeginsel.  Daarmee regelt het Rijk dat gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor beschermd wonen voor de eigen inwoners. en daartoe ook in staat zijn, omdat ze daarvoor ook de middelen ontvangen. De overgangsperiode duurt tien jaar. In die periode stapt het Rijk geleidelijk over van historische verdeling van het budget beschermd wonen naar een objectieve verdeling. Vanaf 2023 krijgen alle gemeenten al een deel van het budget van de centrumgemeenten overgeheveld. De Septembercirculaire 2021 Gemeentefonds geeft hier meer duidelijkheid over.

De centrumgemeente Vlissingen ontvangt dus ook voor 2022 vanuit het Rijk nog de middelen voor Opvang en Beschermd Wonen en regelt de aanbesteding hiervan voor Zeeland. De Zeeuwse gemeenten gaven de centrumgemeente opdracht om bij de aanbesteding binnen het budget te blijven. In 2022 bereiden we deze transitie verder voor. Voor de verbetering van de afstemming met ketenpartners en de zachte landing in de wijk krijgen de Zeeuws-Vlaamse gemeenten ondersteuning vanuit het actieprogramma Weer Thuis. Dit heeft ook een relatie tot de aanpak voor verwarde personen. De uitkomsten van de financiële verdeling worden door het Rijk verwerkt in de septembercirculaire gemeentefonds.

Wat willen we bereiken?

Wij willen dat zorgvoorzieningen, waaronder ziekenhuiszorg, behouden blijven voor Zeeuws Vlaanderen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Daar waar mogelijk faciliteren wij onze ketenpartners vanuit onze rollen en verantwoordelijkheden bij ontwikkelingen op het gebied van zorg.

doorlopend

We zetten de samenwerking voor Toekomst Zorg Zeeuws-Vlaanderen in 2022 voort rondom vier thema's:
•   zorginfrastructuur;
•   arbeidsmarkt en opleiding;
•   wonen met zorg;
•   toegang tot de zorg.

Deze pagina is gebouwd op 09/20/2021 11:21:58 met de export van 09/20/2021 10:28:36