Bestuur en ondersteuning

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

De gemeenteraad wil zijn rol als het volksvertegenwoordigende bestuursorgaan van de inwoners van Terneuzen zo goed mogelijk kunnen invullen

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Optimale ondersteuning van de gemeenteraad

doorlopend

We willen de ondersteuning aan de gemeenteraad versterken en de kwetsbaarheid van de griffie verminderen.

Uitgangspunten hierbij zijn:
•   De griffie ondersteunt de gemeenteraad bij de voorbereiding en afwikkeling van de reguliere raadswerkzaamheden, zoals het organiseren van vergaderingen, zowel uitvoerend maar zeker ook op strategisch niveau.
•   Daarnaast wil de gemeenteraad zich goed positioneren in de Terneuzense samenleving. Dat vraagt om meer contacten met die samenleving maar ook om een betere informatiepositie van de gemeenteraad. Hiertoe moet de communicatie over wat de gemeenteraad doet verbeteren. Proactieve communicatie over de werkzaamheden van de gemeenteraad zelf en over de door de gemeenteraad te nemen en genomen besluiten. Actief Sociale media gebruiken. Om de informatiepositie te verbeteren wil de gemeenteraad meer Raadsinformatiebijeenkomsten (RIB’s) organiseren. Ook wil de raad werkbezoeken afleggen. Daarnaast is er behoefte aan het krijgen van achtergrond informatie door het ontsluiten van de diverse bestanden.
•   Robuuste griffie. Om de dienstverlening vanuit de griffie te borgen dient er naast de griffier een volwaardige back-up te zijn. De huidige setting is kwetsbaar.
•   Borgen van de huidige goede procesmatige documentenstroom.

Wat willen we bereiken?

De grensoverschrijdende lichamen zijn belangrijk bij de samenwerking met onze Vlaamse buurgemeenten.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Samenwerking voortzetten en waar mogelijk versterken samenwerkingsverbanden

doorlopend

Voor de ontwikkeling van het North Sea Port District is de huidige BGTS Kanaalzone tegen het licht gehouden. Er komt een voorstel voor het omvormen van deze tot een BGTS North Sea Port District. De inhoudelijke werkagenda wordt in 2021/2022 vormgegeven. In 2022 moet meer duidelijkheid ontstaan over de formele samenwerkingsvorm in de BGTS.

Op concrete onderwerpen is er samenwerking. De samenwerking binnen het North Sea Port District leidt naar verwachting tot een voorstel om te komen tot een BGTS North Sea Port. Naast de uitwerking van de werkagenda voor het Nort Sea Port District, wordt in 2021 ook de NOVI aanduiding verder uitgewerkt in grensoverschrijdende samenwerking. Hierbij is ook North Sea Port betrokken, die de aandeelhoudersstrategie in 2021 vaststelt en inbrengt in een aantal samenwerkingsverbanden.

Wat willen we bereiken?

Meer ruimte en mogelijkheden creëren voor het ontplooien en uitvoeren van initiatieven en ideeën door burgers.

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Samenwerken met inwoners en organisaties aan aanpak maatschappelijke opgaven

doorlopend

Met inwoners, ondernemers en wijk- en kernraden doen we in allerlei situaties aan burger- en overheidsparticipatie. Zoals bij burgerinitiatieven en bij diverse projecten. Er loopt een praktisch leertraject. Hierin doen we ervaringen op, verdiepen samenwerking en verbeteren werkwijzen. Zo bouwen we samen aan de Terneuzense participatie-aanpak.

In 2022 zijn er verschillende wetswijzigingen, zoals de Omgevingswet en de Wet versterking participatie op Decentraal niveau. In deze wetten staat dat gemeenten de participatie moeten vastleggen in beleid.
Ook in 2022 blijven we participeren, leren en ontwikkelen. We houden de gemeenteraad tijdens het proces op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Dit mondt uit in een verslag aan de gemeenteraad in het eerste kwartaal 2022.
We kregen bij de start van deze raadsperiode voor participatie extra middelen. Vanaf 2022 willen we met het restant daarvan een projectleider aanstellen.

Wat willen we bereiken?

Terneuzen heeft een voortrekkersrol bij (regionale) samenwerking

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer gereed?

Blijven inzetten op samenwerkingsvormen binnen Zeeland

doorlopend

De samenwerking tussen overheden vindt plaats via het OZO In 2022 blijven we inzetten op samenwerking via meerdere samenwerkingsverbanden. Dit willen we onder meer doen op Zeeuwse schaal via het OZO (overleg Zeeuwse overheden). Daarin neemt Terneuzen een actieve rol op zich met het bemensen van een aantal werkgroepen. Daarnaast werken wij samen op Z4 niveau (Goes, Middelburg, Terneuzen, Vlissingen) aan de speerpunten stedelijkheid, mobiliteit, arbeidsmarkt en onderwijs.
Met de Zeeuws-Vlaamse gemeenten werken we verder samen op basis van de opgestelde strategische regiovisie en werkagenda.
Als het gaat om verbonden partijen willen wij in 2022 de nieuwe afspraken en de geplande wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) uitvoeren.

Deze pagina is gebouwd op 09/20/2021 11:21:58 met de export van 09/20/2021 10:28:36